top of page

JAM OG MUSIK

226_edited_edited.png

På ROD bliver der jammet meget. Store jams til fællesdanse, mindre jams til køkkenholdets opvask, eller et hyggeligt sofa-jam til en tidlig morgenkaffe. Du kan altid finde nogle at spille med på ROD. Hvis du er ny til at jamme folkemusik, kan du herunder finde nogle af de tunes, der ofte bliver spillet på ROD.

POLKAER

Polka er en klassisk dansk dansemelodi. Den er kendetegnet ved et forholdsvist hurtigt tempo, og er energisk uden at være hyperaktiv. Man kan tænke den som en meloditype der sætter gang i et dansegulv, og holder energien oppe. Det er oftest den første melodi man spiller til et bal, og dansen er forholdsvis nem.

Kingo Pedersen 

Præstøpolka

Aalborg polka

Forkert polka nr 16

JIGS

Jigs er en tune i 6/8, som findes meget i Irland, men som også bruges i en række fællesdanse i danmark. Jigs og Reels er meget populære på ROD, og man kan altid finde nogen at jamme keltisk repertoire med.

Da Lounge Bar

POLSKAER

Polska er en dansetype fra Sverige som findes i et hav af varianter. Det er en pardans i 3-takt, med en masse snurren rundt. Den kan spilles alt fra langsomt og sugende til løbende og fremadskubbende. Men spørg en svensker, vi har mange af dem på ROD;)

Vankarin “shot gun” polska 

SCOTISH

Schottisher er langsommere end polkaer, og er ofte kendetegnet af et sikkert groove, der enten ligger lige på slagene, eller shuffler en del. Den tilhørende dans er nær og hoppende, og man kan danse den i evigheder med et væld af forskellige variationer.

D molliskotich 

Fødselsdagsschottich til Lars 

VALSE

De fleste kender valse som noget man ser i film fra de bonede gulve, eller til bryllupper, med lange buestrøg og laaange valsetrin fra side til side på dansegulvet. Men den nordiske vals inden for folkemusik er vidt udbredt, og er mere kendetegnet ved en “hoppende” spillestil der spejler den lidt mere hoppende dans.

SØNDERHONING

En af de meget populære jamtunes er sønderhoninger, der er en meloditype der kommer fra Fanø. Hvis man hører dem spillet på Fanø, går de oftest hurtigere og bliver spillet med mere bid, end når de jammes i resten af Danmark. Her bliver de spillet mere svævende, “pænere” og langsommere. Begge udgaver jammes dog på ROD.

Æ Føhringer

bottom of page